Hasznos tudnivalók

Az ékszerek tisztítása

A rézékszerek, mint minden más bizsu, idővel oxidálódnak, ezért tisztítani kell egy idő után, hogy újra szép fényesen ragyogjanak.
A sárga és vörösréz ékszerek legegyszerűbben ecettel tisztíthatók házilag.
Kb fél dl 10 %-os ételecetet öntsünk kb 1 dl vízhez egy edénybe, tegyük bele az ékszert 1-2 percre, majd öblítsük le és szárítsuk meg.
Az ezüstözött és az ezüstékszerek tisztításához ezüsttisztító folyadékot javaslok. A ezüst nem oxidálódik, hanem a levegő kéntartalmát veszi fel és szulfidálódik, sárga-barna-fekete bevonat, ezüst-szulfid képződik a felületén. A kényesebb követ-gyöngyöt tartalmazó ékszer tisztításakor legyünk óvatosak, és inkább csak a fémet tisztítsuk, fültisztító pálcika segítségével.
Az ezüsttisztító elég erős, maró hatású szer, néhány másodperc elég a tisztításhoz. Utána alaposan le kell öblíteni az ékszert, majd megszárítani.
Figyelem! A természetes anyagok (korall, tenyésztett gyöngy, gyöngyház) és néhány ásvány (pl. malachit, türkiz, howlit, opál), valamint a festett gyöngyök rosszul tűrik a tisztítást, megmaródhatnak. Ilyenkor fokozott óvatossággal tisztítsuk ékszereinket, vagy bízzuk szakemberre.Comments are closed.